Pratite nas

Ekologija

višekratnost

Ekologija
Ekologija
Ekologija

Znate li da će svatko od nas dnevno proizvesti kilogram otpada? Količina eksponencijalno raste pogledamo li posljedice djelovanja tvrtki, velikih korporacija, proizvodnih industrijskih pogona, društvenih, glazbenih, sportskih i kulturnih događanja...

Određena količina otpadnog materijala i potrošnje resursa je neminovna i, u sadašnjem globalnom gospodarskom uređenju, bilo bi naivno misliti kako se ona može svesti na apsolutnu pozitivnu nulu. Aktivisti, udruge, institucije gospodarenja otpadom, znanstvene studije i zdrav razum nalažu da nikada u povijesti čovječanstva društveno odgovorno poslovanje nije bilo tako esencijalno. Mali pomak možda neće promijeniti svijet, ali i korak u pravom smjeru bolji je od stajanja na mjestu, a maksima - "Misli globalno, djeluj lokalno!" -  ona je koja nosi golemu vrijednost u doba kada se kaskadno i bjesomučno iskorištava jedino mjesto koje zovemo domom. Priroda bez nas može sasvim lako, mi naprotiv bez nje ne možemo. Upozorenja i pozivi u pomoć stižu neprekidno, no jalovi su ako nas ne potaknu na aktivnu pozitivnu promjenu. Male modifikacije životnog stila i poslovanja mogu polučiti golemi rezultat. Kao primjer možemo navesti uklanjanje jednokratnih plastičnih vrećica iz uporabe kojima se smanjila količinu otpada za 3.000,000 tona.

Gdje završava vaš otpad? Zamislite samo - pijuckate kavu, čaj, pivo, vodu ili kuhano vino iz svoje jednokratne čaše uživajući u događanju i druženju, u idealnom slučaju bacate svoju čašu u koš, koji će posljednično isprazniti za to dezignirani radnici. Potom će sav sakupljeni otpad biti kamionima prevezen na odlagalište, gdje, ovisno o svojoj prirodi, može jednostavno biti skladišten , spaljen ili zbrinut na neki alternativni način. Ovo je samo početak golemog ciklusa gubitka resursa u obliku materijala i energetskog potencijala, a time još nismo ni zagrebali površinu priče o količini odlagališta koja zauzimaju zemljište i uzrokuju onečišćenje zraka, vode i tla ili pak spaljivanjem emitiraju štetne onečišćujuće supstance u atmosferu.

Bolje riješenje uvijek postoji i samo čeka implementaciju. Tako je i CupUp sa svojim višekratnim perivim polipropilen čašama djelomično ekološki proizvod. Nismo ga u mogućnosti nazvati u potpunosti ekološkim zbog procesa proizvodnje samoga polipropilena, no ipak se nameće kao daleko ljubaznije rješenje svojom nadređenom dugotrajnošću neprekidnoj pokretnoj traci proizvodnje jednokratnih potrošnih predmeta. Ujedno je i mnogostruko isplativije rješenje od jednokratnih čaša, čije će troškove sanacije otpada na eventima umanjititi za do 50%. Naša misija je cjelokupna ideja ponovnog korištenja svakodnevnih predmeta, uz dodatnu vrijednost vezanja lijepih sjećanja za sam proizvod. Proizvod je naša briga, stvaranje sjećanja ostavljamo Vama samima. Opcijom personalizacije, čaša u većini slučajeva završava u domovima gdje se nastavlja koristiti kao suvenir koji podsjeća na lijepe trenutke i time ujedno povezuje korisnika s brandom, tvrtkom, idejom ili manifestacijom koje su nam ukazale povjerenje.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija